-- Familjeföretag med närproducerade delikatesser --

Tips & Recept

Vi på Birgittas Matbod får många frågor om hur man kan använda våra produkter. Fantasin är naturligtvis begränsningen, men nedan är några förslag. Lycka till och njut!

Gratinerad getost 4 pers.

Blandad sallad (ruccula, rosé, mache) ca 100 g
Pinjenötter 1 paket
Chevré (getost) 200 g, i 4 st skivor
Honung med Fläder & Champagne från Birgittas Matbod 50g
Tomatmarmelad från Birgittas Matbod 50 g
Olivolja efter egen smak
Balsamvinäger efter egen smak
Salt och peppar efter egen smak

Lägg de fyra chevré-skivorna på en plåt och bred ett tunt lager honung på varje skiva. Ställ in i ugnen, 200ºC i ca 5 min. Fördela salladen på tallrikarna och rosta pinjenötterna lätt i en stekpanna.Ta ut chevréskivorna, lägg på tallrikarna, salta & peppra, ringla över olivolja och balsamvinäger. Till sist strö över de rostade pinjenötterna samt lägg på en klick tomatmarmelad.

Grillade revbenspjäll med Honungsglaze 4pers.

1,5 kg tunna revbensspjäll
2 dl Honungsglaze från Birgittas Matbod

Indirekt grillning: Värm upp grillen så du får en fin glöd (klotgrill) eller låg effekt på gasolgrill. Bred på hälften av glazen på revbenen och lägg på grillen. Grilla 15-25 minuter per sida tills köttet är genomstekt. När du vänder på köttet, bred på resten av glazen. Du får inte bara en härlig yta på köttet utan en mustig smak av honung, lime och timjan.
Servera gärna med en god coleslaw gjord på vitkål, morötter, senap och creme fraiche.

Tomatmarmelad

Tomatmarmelad används med fördel till ost för att balansera smaklökarna mellan de olika ostsorterna.

Syltade Tomater

Syltade tomater har man som tillbehör till vilt, grytor, kött, grillad kyckling mm. Lite som en chutney med ingredienser såsom nejlika och kanel.

Jorgubbsmarmelad med rosor

Vi använder färska, öländska jordgubbar i vår marmelad. Smaken blir intensiv men frisk och rosenvattnet ger en extra sötma. Utmärkt till glass, pannkakor men även till grönmögel ostar.

Toastsenap

Toastsenap är ypperlig till skinkan men även till korv, torsk, köttbullar mm. En lite starkare senap som man också kan smaksätta såser med eller ha på varma smörgåsar.

Julsenap

Julsenap är smaksatt med honung och whiskey vilket gör den lite sötstark med en lätt rkig smak. God till julskinkan eller varför inte blanda med créme fraiche som en kall sås till rostbiff eller varmrökt fisk?

Öländsk Chutney

Chutneyn är gjord på öländska äpplen och lök. Passar som ett tillbehör till grytor eller grillat och har en sötsyrlig smak med lite hetta av chilipeppar.

Honung med Fläder och Champagne samt Punsch

All vår honung är svensk och närproducerad. Dessa varianter är lite syrliga i smaken och goda på revbensspjäll eller till ost (se recept ovan).

Honung med Smultron och Honung med Lakrits

Dessa är lite sötare och är goda att tex. ha i bakverk eller värma lite lätt i mikron och ringla över glass.

Citronhonung 

Den här honungen har en väldigt frisk smak och är underbar i salladsdressing, marinader eller att pensla på grillad laxfile.

Honung med valnötter

Vår mest exklusiva honung som är flytande med valnötter. Passar perfekt till ostbrickan, speciellt till hårdostar som parmesan. Men även på lite grekisk yogurt, en makalös kombination med det syrliga mot det söta.